Filmele de la TIFF se vad la Awake Festival

Anul acesta, vara se prelungeste cu inca un weekend pentru ca intr-unul dintre cele mai frumoase parcuri din zona Ardealului are loc prima editie a festivalului Awake – un eveniment care are la baza conceptul de boutique festival, unde muzica, arta si extra activitatile sunt la ele acasa, departe de agitatia orasului, de deadlineurile clasice care ne fac sa ne transforma in niste mici robotei.

Despre domeniul castelului Teleki din Gornesti se pot povesti multe, insa cel mai indicat este sa fii acolo, sa iei pulsul locului si sa il descoperi particica cu particica. Are mult “Instagram potential”, dar ce e cel mai important e ca are multa istorie si merita mai multa atentie din partea noastra.

Din programul evenimentului nu vor lipsi filmele, acestea putand fi urmarite intr-un decor idilic, numit de noi Cinematograful de Sub Pod pentru ca fix asta vom face:  un cinema chiar sub podul de piatra din parcul Teleki, intr-o superba poienita ce poate gazdui cateva zeci de spectatori pasionati de filme si scurtmetraje.  Vom proiecta o selectie speciala de productii cinematografice puse la dispozitie de Festivalul International de Film Transilvania. Programul filmelor de la TIFF va include cate doua proiectii pe seara, una de la 20:30, cealalta de la 22:30, astfel ca publicul va putea urmari:

Vineri, 1 septembrie

Actiunea filmului se desfasoara pe fondul eclipsei totale de Soare ce a avut loc în anul 1999 si surprinde inceputul prieteniei dintre Mircea si Alex, doi pusti ce-si petrec vacanta de vara la Cernavoda, pe malul Dunării. Pe masura ce legatura dintre cei doi devine din ce in ce mai stransa, Mircea (Nicholas Bohor) accepta sa-l ajute pe Alex (Dan Hurduc) sa-si santajeze tatal absent inscenandu-si rapirea, fara sa-si dea seama de consecintele pe care jocul lor le-ar putea avea.

Madrid, 2011. Un milion si jumatate de pelerini asteapta vizita Papei. Orasul este controlat la sange de politistii speriati de un atac terorist. Inspectorii Velarde si Alfaro se confrunta pe neasteptate cu o serie de crime oribile. Primesc ordinul de a rezolva cazul cat mai repede si cât mai discret. Dar actiunile lor nu sunt chiar atat de diferite de cele ale criminalului.

Sambata, 2 septembrie

Bazat pe bestsellerul cu acelasi nume scris de Nicole Krauss, filmul urmareste povestea de dragoste dintre Leo si Alma, doi tineri evrei din Polonia pe care ororile celui de-a doilea razboi mondial par sa-i desparta pentru totdeauna. The History of Love este titlul cartii pe care Léo Gursky (Derek Jacobi) o scrie pentru Alma Mereminski (Gemma Arterton). Dupa mulți ani, aparitia ei misterioasa ajunge sa conecteze oameni din intreaga lume.

Duminica, 3 septembrie

Bazat pe controversata piesa de teatru Martyr, de Marius von Mayenburg, (M)ucenicul pune in discutie teme actuale fierbinti: fundamentalismul religios, identitatea sexuala, educatia si felul in care societatea poate gestiona astfel de cazuri. Fenomenul a luat amploare in ultimii ani, inclusiv în Rusia, o tara in care Biserica Ortodoxa influenteaza puternic politicile statului.

Acțiunea este plasata in apropierea granitei cu Ucraina. Roman, un tanar de la oras, ajunge intr-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gand sa vandă pamantul mostenit de la bunicul sau care a murit cu cateva luni in urma. In timp ce face demersurile pentru vanzarea mosiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzatie generala de amenintare pluteste in aer.